Wil je weten hoe het is om bij Kraamzorg Mama te werken? Lees dan nu de persoonlijke ervaringen van onze collega's op INDEED.NL of hun werkvloer-ervaringen op onze website!

Werkdruk binnen de Kraamzorg: tips vanuit de praktijk

Als je gespannen werkt, dan merken mensen dat. Het kan zijn dat ze daardoor minder aan je vragen of je juist overladen. Als je een rustige houding hebt en jezelf ook rustig voelt, dan kan je veel aan. Je bewaart het overzicht en je bent er voor de ander. Omdat je je niet gespannen voelt, kun je ontspannen reageren op wat er gebeurt en maak je goed contact met cliënten en collega's. Voor jezelf is het grote voordeel dat je minder stress hebt en minder moe thuis komt. Hieronder vind je 6 belangrijke tips om beter om te kunnen gaan met werkdruk binnen de kraamzorg.

Tip 1 - Denk eerst aan jezelf

“Denk eerst aan jezelf en dan pas aan een ander, anders ga je er aan onderdoor”. Bij veel kraamverzorgende staat de cliënt altijd centraal. En niet alleen de cliënt, maar iedereen die om hulp vraagt of zorg nodig heeft staat centraal, vaak ook in je privéleven. Dat is niet gezond, denk eerst aan jezelf en dan aan een ander. Want als je er aan onderdoor gaat, heeft niemand meer wat aan jou."

Tip 2 - Leg het probleem van een ander niet op jouw schouders

“Geef het aapje terug aan de eigenaar en vecht niet tegen windmolens in. Met de eerste zin wordt bedoelt dat kraamverzorgende vaak geneigd zijn om alle problemen van iedereen op hun schouders te nemen en zich daar enorm verantwoordelijk voor te voelen. Met het tweede wordt bedoeld dat het niet zinvol is om te vechten en strijden tegen iets wat je toch niet wint. Dat is zonde van je energie. Die energie heb je hard nodig.“

Tip 3 - Durf ook ‘’nee’’ te zeggen!

“Denk aan jezelf en durf ook echt “nee” te zeggen! Dat is best heel lastig, maar als je nooit voor jezelf “nee” zegt, raak je straks nog overwerkt.”

Tip 4 - Ergens je ‘’ei’’ kwijt

“Als je even iets kwijt moet, waarvan je even niet weet hoe je daarmee om moet gaan, dan meld je dit bij je leidinggevende. Het maakt eigenlijk niet eens uit of je wel of niet een antwoord krijgt, maar je kan je ‘’ei’’ kwijt. Je leidinggevende zou dit ook prettig moeten vinden. “

Tip 5 - Wissel werk en privé af

"Maak tijd vrij voor leuke dingen waar je van geniet, die je aan het lachen maken en waar je van ontspant. Wissel werk en privé af.”

Tip 6 - Kies het werkprofiel wat het beste bij jouw past

"Ga bij een organisatie werken waar je zelf je werk kunt invullen in plaats van dat het management voor jou bepaalt hoe en wanneer je moet werken. Een keuze hebben in plaats van overgeleverd zijn scheelt 100%."

Eigenlijk gaat het allemaal over goede zelfzorg

"Opvallend is dat bijna alle tips over werkdruk gaan over; Hoe goed zorg jij fysiek, mentaal en emotioneel voor jezelf? Het gaat vooral over grenzen aangeven, je werk loslaten, je richten op wat belangrijk is in jouw leven en wat jou energie geeft, jezelf centraal durven stellen en naar jezelf en de signalen van je lichaam luisteren, kritisch nadenken over wat jouw verantwoordelijkheden zijn en goede fysieke zelfzorg. Allemaal heel belangrijk, want goede zelfzorg is van belang om goed met werkdruk en stress om te gaan. Je neemt het hier niet mee weg, maar je kunt wel voorkomen dat je straks overspannen of zelfs met een burn-out thuis op de bank zit."

"Elk kraamverzorgende doorloopt in haar leven verschillende fases. Maar het beroep van kraamverzorgende moet daar in iedere fase goed bij aansluiten. Of je nu een werkende moeder bent met jonge kinderen, staat te springen om veel uren te maken, één zorg per maand wil doen, of het gevoel hebt dat je bent vastgeroest in je functie, je werk als kraamverzorgende moet altijd te combineren zijn met privé leven. Kies daarom een werkprofiel die het beste bij jouw levensmoment past."

Onze kracht schuilt in onze flexibiliteit. Binnen ons Kraamzorgbedrijf bestaan er maar liefst vier verschillende Kraamzorg-profielen. Wat dit in de praktijk betekent? Wanneer je bij ons solliciteert dan heb je ook wat te kiezen!

  1. Kraamverzorgende op Rooster
  2. Kraamverzorgende Flex
  3. Oproep Kraamverzorgende
  4. Senior Kraamverzorgende

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij Kraamzorg Mama. Bekijk het filmpje: