Wil je weten hoe het is om bij Kraamzorg Mama te werken? Lees dan nu de persoonlijke ervaringen van onze collega's op INDEED.NL of hun werkvloer-ervaringen op onze website!

Na verkapte ‘nee’ van de overheid keert Kraamzorg Mama alsnog corona-bonus uit

PERSBERICHT | 14-10-2020

Afgelopen lente verschenen de eerste signalen in de media dat kabinet Rutte III serieus overwoog om medewerkers in de zorg een financiële bonus te geven. De zorgverleners die hiervoor in aanmerking zouden komen zijn degenen die - direct of indirect - te te maken hebben gehad met de gevolgen van de corona-epidemie. Het zou gaan om een corona-bonus van netto 1.000,- euro, uitgekeerd in het laatste kwartaal van 2020. De bonusregeling kon rekenen op veel enthousiasme en waardering onder de in de kraambranche werkzame zorgmedewerkers, zeker omdat de functie kraamverzorgende onder de noemer contactberoep valt.

Strikte voorwaarden

Eind vorige maand heeft de overheid de zorgbranche uitgebreid geïnformeerd over welke zorgmedewerkers in aanmerking komen voor een corona-bonus. Dit hebben ze gedaan door twee beroepenlijsten vrij te geven, inclusief een zorgvuldig opgestelde handleiding. Na een grondige analyse van de hiervoor geldende voorwaarden trokken wij de ontnuchterende conclusie dat geen énkele van onze kraamverzorgenden voor de bonus in aanmerking komt. Tot onze grote teleurstelling bleek de ‘nee, mits’ een bikkelharde ‘nee, nooit’. Aan ons de moeilijke en ondankbare taak om dit aan onze nietsvermoedende kraamverzorgenden uit te leggen.

Contactberoep

Dit was een lastige boodschap om te verkondigen, daar wij van dichtbij hun onmisbare waarde hebben ervaren. Immers, met je eigen ogen zien is anders dan van horen zeggen. Vol trots en bewondering schouwden wij aan hoe onze onvermoeibare kraamverzorgenden zich op buitengewone wijze hebben ingezet om de kraamgezinnen de hulp te bieden die zij zo hard nodig hebben. Juist gedurende de coronacrisis. Juist in een periode waarin hamsterend, en soms beschamend Nederland vooral aan zichzelf dacht.

Schaarste

Het zijn de uitzonderlijk zware werkomstandigheden en hun passie die hun inzet zo bijzonder maakt. Er was een schaarste aan mondkapjes. Er was een schaarste aan medische hulpmiddelen. Deze tekorten maakten het risico op besmetting met COVID-19 extra groot. Maar voor hen vormden die gebreken geen reden om zich uit het veld te laten slaan. De angst voor besmetting heeft hen er niet van weerhouden om excellente kraamzorg te verlenen. Hun zorghart was daarvoor te groot. Het was daarom voor ons niet zwaar om een ander signaal af te geven. Die bittere “géén-bonus-pil” zouden we niet aan hen geven, maar zelf innemen. Kraamzorg Mama zou die waardering en dankbaarheid - in tegenstelling tot de overheid - wél te tonen.

Corona-bonus

Samenvattend: om onze kraamverzorgenden tegemoet te komen hebben wij besloten om hen vanuit Kraamzorg Mama een corona-bonus te geven. Als oprechte blijk van waardering en dankbaarheid. De beloofde bonus ontvangen zij aan het eind van dit jaar.

Wij danken hen nogmaals uit de grond van ons hart voor hun geweldige inzet het afgelopen jaar!

Kraamzorg Mama

Contact

E-mail: wijnants@kraamzorgmama.nl

Telefoonnummer: 088 - 711 01 00