Wil je weten hoe het is om bij Kraamzorg Mama te werken? Lees dan nu de persoonlijke ervaringen van onze collega's op INDEED.NL of hun werkvloer-ervaringen op onze website!

Werk je in de kraamzorg en overweeg je om te gaan werken als ZZP’er? Dan zijn er een aantal zaken waar je over moet nadenken. Werken als ZZP’er brengt weliswaar veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook risico’s. Lees verder om te ontdekken waar jij als ZZP'er in de zorg op kunt rekenen! Laten we beginnen met de voordelen van zzp’en in de kraamzorg.
Vijf aantrekkelijke voordelen:


1. Baas over je eigen tijd

Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Een weekje vrij nemen? Geen probleem. Heb je een afspraak bij de tandarts staan, moet je thuis de loodgieter opvangen of moet jij vanmiddag de kinderen ophalen van hockeytraining? Dan hoef je daarvoor geen toestemming bij de leidinggevende te vragen. Dat ben je tenslotte zelf.

2. Je eigen droom realiseren

Ondernemen is een uitdaging die je zelf aangaat. Je jaagt je eigen droom na. Hierbij volg je je eigen visie en niet die van een ander. Je hebt geen baas, je bent eigen baas.

3. Genieten van jouw succes

Bij een eigen bedrijf bepaal je zelf je toekomst. Als je een tijdje onderneemt, zal je ervaren dat je grip krijgt en je resultaten kunt sturen. Dat gevoel zal er niet meteen vanaf het begin zijn, maar als het komt, zal het heel goed voelen.

4. Bepaal je eigen prijs

Wat heb jij nodig om rond te komen? Wat vind je je eigen diensten waard? Als ZZP'er heb je de vrijheid om je eigen tarief te bepalen. Mocht je bovendien succesvol worden, dan kun je zelf gaan kiezen uit het aantal opdrachten. Wat wil je rekenen? Hoe wil je (eventueel) onderhandelen? Het is aan jou!

5. Werken waar je wil

Niets is vervelender dan filerijden op weg naar je werk. Als je ZZP’er bent, kan je de files zo veel mogelijk ontwijken door op een ander tijdstip te beginnen, of ervoor kiezen om alleen cliënten in de directe omgeving van zorg te voorzien.

Voordat je gelijk overstag gaat, moet je natuurlijk ook eerst de nadelen zorgvuldig afwegen. Hieronder benoemen we 5 nadelen:

Vijf voornaamste nadelen/risico’s:

1. Je hebt geen vastigheid meer

Vanaf het moment dat je voor jezelf begint heb je geen zekerheid meer over een vast salaris en pensioen. Daarnaast heb je geen werkgever die je financieel opvangt als je arbeidsongeschikt of (langdurig) ziek raakt. Ben je ziek? Dan zul je zelf voor vervanging moeten zorgen. Klanten regelen, intakegesprekken voeren, factureren en zorgen voor een jaarrekening? Er zijn bureaus die je kunnen helpen, met het factureren bijvoorbeeld, maar jij bent eindverantwoordelijk voor je toko.

2. Administratie

Het nadeel van werken als ZZP’er is de bijkomende administratie. Waar je in loondienst een verschillende afdelingen hebt die de volledige financiële administratie bijhouden, moet je dit als ZZP’er zelf doen. Contractering door zorgverzekeraars is ook zo'n ding. Als zzp’er in de kraamzorg krijg je namelijk maar zelden een contract en kun je vaak niet rechtstreeks declareren. Gevolg is dat zowel jij als je cliënten vaak een lagere vergoeding krijgen, tenzij je je aansluit bij een faciliterende organisatie die wel contracten heeft.

3. Regels

Bijscholing, aansluiten bij integrale geboortezorg en voldoen aan kwaliteitseisen gaan ook niet aan je voorbij. En dan heb je natuurlijk nog de belastingdienst die het helaas niet leuker kan maken. Je moet altijd kunnen aantonen dat je zelfstandig ondernemer bent en niet in een verkapt dienstverband werkt.

3. Kwetsbaar doelgroep

Een ander nadeel is een gebrek aan zekerheid. Als ZZP’er ben je immers niet in vaste dienst en werk je vaak op projectbasis. Zo weet je bijvoorbeeld niet altijd wat de toekomst in petto heeft. Zzp-ers zijn kwetsbaar. Een kraamzorgorganisatie zal eerder stoppen met het inhuren van zzp-ers dan dat hij eigen personeel ontslaat.

5. Aansprakelijkheid

Als ZZP’er is het verstandig om jezelf in te dekken tegen mogelijke schade die je veroorzaakt. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig, vooral wanneer je in de kraamzorg werkzaam bent.

(Conclusie) Het vertrouwde loslaten

Om de stap naar zzp’er te maken zal je uit je comfortzone moeten stappen. Je zal meer risico’s moeten gaan nemen. Op het begin weet je misschien minder goed waar je aan toe bent, maar de energie die ervoor terugkrijgt wanneer je zelf behaalde resultaten binnenkomen én eigen baas zijn? Dat moet je echte doel zijn. Uiteraard kun je ook bij een organisatie werken waar je zelf je werk kunt invullen in plaats van dat het management voor jou bepaalt hoe en wanneer je moet werken. Een keuze hebben in plaats van overgeleverd zijn scheelt 100%.

Onze kracht schuilt in onze flexibiliteit. Binnen ons Kraamzorgbedrijf bestaan er maar liefst vier verschillende Kraamzorg-profielen. Wat dit in de praktijk betekent? Wanneer je bij ons solliciteert dan heb je ook wat te kiezen!

  1. Kraamverzorgende op Rooster
  2. Kraamverzorgende Flex
  3. Oproep Kraamverzorgende
  4. Senior Kraamverzorgende

Bekijk dan onze openstaande vacatures en/of solliciteer direct. Wil je eerst – geheel vrijblijvend – kennismaken? Stuur ons dan een bericht via WhatsApp. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Voeg ons WhatsApp-nummer toe aan je telefoonlijst: 06 - 34 10 36 93.